Skip to main content

Näen hyvän sussa

Niin lyhyt lausahdus, mutta äärimmäisen tärkeä.

Helposti kiireen keskellä tai arjen hulinoissa voimavarat tai aika vaan ei aina riitä. Myös taloudellinen ahdinko rajoittaa paljon tekemisiä ja vaikuttaa yleiseen jaksamiseen. Näen itse näitä tilanteita paljon ja haluan niitä normalisoida.

On täysin okei kaivata tukea ja on täysin okei olla loppu.

On vahvuutta hakea tukea ja ottaa apu vastaan.

Näen hyvän sussa, niin vanhempana, kuin leiripedagogina. Näen hyvän teissä kaikissa lapsissa, vanhemmissa ja kollegoissa. Jokaisessa on jotain hyvää, sitä ei vaan aina itse näe.

Haluaisin, että puhuttaisiin enemmän perheistä, joilla on tuen tarpeita ja tuotaisiin heidän tarinoitaan esiin. Näistä tarinoista saisivat vertaistukea esimerkiksi perheet, jotka kuvittelevat taistelevansa näiden asioiden kanssa yksin.

Näe hyvä mussa -leirikokonaisuus antaa mahdollisuuksia niin lapsille kuin aikuisillekin. Leirikokonaisuuksien pääasiallinen tehtävä meillä leiripedagogeilla, leirijohtajilla kuin vapaaehtoisilla ohjaajillakin on nähdä hyvä jokaisessa lapsessa ja antaa lapsille uusia kokemuksia. Harjoittelemme heidän kanssaan esimerkiksi tunnetaitoja ja ryhmässä olemista.

Työskentelemme lapsia ja perheitä varten aina ainakin yhden leirikauden verran. Leiriviikonloput olemme vain lapsia varten ohjaamassa sekä tukena ja läsnä joka tilanteessa. On ihana seurata lasten välistä ystävyyttä ja yhteistä tekemistä kuin myös yksilöllisesti jokaisen lapsen matkaa leirikokonaisuuden läpi. Jokaisessa lapsessa tulee esiin omanlaisiaan piirteitä – leireillä onkin tarkoituksena, että jokainen saisi olla oma itsensä ja tulla kuulluksi ja nähdyksi. Ja mikä tärkeintä, nähdä myös itse itsessään sen hyvän. Itsetuntoa ja minäkuvan parantamista harjoitellaan leireillä myös omia vahvuuksia tunnistamalla.

Ennen leiripedagogin tehtävääni olin hetken vapaaehtoisena Aikaa ilolle -leirikokonaisuudessa. Opin sieltä jo paljon ja tutustuin ihaniin lapsiin ja aikuisiin. Koin, että voisin antaa itsestäni tälle työlle vielä enemmänkin! Tämä Näe hyvä mussa -leirikokonaisuus ja tavoitteellisempi leiritoiminta tuntui omalta hommalta.  

Minulla on takana nyt kahden kuukauden verran työskentelyä leiripedagogina ja onhan tämä erilaista, mutta hyvällä tavalla. On paljon vastuuta ja tekemistä, mutta pääsen vaikuttamaan ja antamaan lapsille enemmän. 

Olen oppinut tuntemaan meidän leirimme lapsia ja aikuisia jo aika hyvin. On ollut ihana päästä tutustumaan näin huippuihin tyyppeihin ja odotan jännityksellä ja innolla tulevia leirejä!

Tia Järvinen, leiripedagogi