Skip to main content

Kokemuksia vapaaehtoisuudesta Näe hyvä mussa-toiminnassa


Eve

Kuka olet?
Olen Eveliina, 30-vuotias terveydenhoitaja. Luonto on minulle tärkeä juttu elämässä ja vapaa-ajallani tykkäänkin liikkua luonnossa. 

Miten tulit mukaan Näe hyvä mussa-toimintaan?
Tulin mukaan vuonna 2017 Facebookin kautta, jossa oli ilmoitus vapaaehtoisten hakemisesta uudenlaiseen leiritoimintaan. Olen viihtynyt leireillä pienestä pitäen ja toiminut nuorempana mm. isosena, joten innostuin heti Näe hyvä mussa-toiminnasta. Näe hyvä mussa-toiminnan lisäksi olen ollut mukana Aikaa Yhdessä-perheleirillä ja paikallisyhdistystoiminnassa.

Mikä saa sinut jatkamaan toiminnassa?
Olen viihtynyt toiminnassa pitkään, koska koen sen merkityksellisenä. Saan antaa aikaani lapsille. Minulle tärkeä palaute on se, kun lasten on hyvä olla leirillä. Toiminnassa pääsen tutustumaan erilaisiin lapsiin. On hienoa nähdä, kun lapset muodostavat leireillä kaverisuhteita. En olisi jaksanut tässä hommassa, jos vapaaehtoistoiminta ei joustaisi elämäntilanteen mukana, joten myös se on minulle tärkeää, että toiminta sopii yhteen muun elämän kanssa.

Haluaisitko jakaa jonkin mieleen painuneen leirikokemuksen?
Ensimmäisenä tulee mieleen tilanne viime leirikaudelta, kun lapset halusivat pelata jalkapalloa. Lopulta pelaamistilanteesta kehkeytyi niin kiivas, että aikuisten piti rajoittaa pelaamista. Lapset olivat pettyneitä, kun eivät päässeetkään pelaamaan. Illalla meillä oli rauhoittumishetki ja autettiin lapsia rentoutumaan pallohieronnan avulla ja silittelemällä heitä. Siinä rauhallisessa hetkessä eräs lapsi tokaisi ”Eve, ei se ookaan niin kauheeta, jos ei pääse pelaamaan.”

Mitä olet saanut toiminnasta itsellesi?
Vapaaehtoisuus Näe hyvä mussa-toiminnassa on tuonut elämääni kavereita, lisäksi pidän tärkeänä sitä, että saan tehdä hyvää ja antaa aikaani sinne missä sille on tarvetta. Leireillä on aina hirveän hauskaa, siellä unohtuu kaikki se mitä arkiviikon aika on tapahtunut. Vastaavasti maanantaina töihin mennessä viikonloppu jää nopeasti taakse.

Kenelle suosittelisit toimintaan mukaan lähtemistä?
Suosittelen mukaan tulemista sellaisille, jotka haluavat antaa aikaansa lapsille ja esimerkiksi sote-alan opiskelijoille tai ikäihmisille, jotka etsivät mielekästä paikkaa osallistua.
Kokemukseni mukaan monenlaiset ihmiset viihtyvät ja löytävät toiminnassa paikkansa. Leirikokemus on aika intensiivinen ja on hyvä huomioida, ettei siellä välttämättä ole ns. omaa aikaa. Muutoin ajattelen, että vapaaehtoisena voi olla hiljaisempi, ujo tai sitten rempseäkin. Lapset ovat monenlaisia, niin sinne tarvitaan monenlaisia aikuisiakin.
Kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan! Toiminta antaa itselle paljon, kun näkee että lapsilla on hauskaa ja turvallista olla leirillä.

Henna

Kuka olet ja miten päädyit mukaan Näe hyvä mussa-vapaaehtoiseksi?
Tulin mukaan Näe hyvä mussa-toimintaan vuonna 2019. Opiskelin silloin sosionomiksi ja päädyin leireille harjoitteluun koulun kautta. Ajattelin, että oon niin leiri-ihminen, että miksipä ei. Vietin lapsuuteni maalla ja olen aina rakastanut luontoa ja eläimiä. Joka kesä olin jollain leirillä ja rakastin sitä, kun sai olla luonnon kanssa tekemisissä. Olen perheeni keskimmäinen lapsi ja hoitanut lapsia pienestä pitäen, mikä on vaikuttanut myös ammatinvalintaani.

Mikä sinua motivoi vapaaehtoisena toimimisessa?Olen töissä suht samanlaisten haasteiden kanssa tekemisissä kuin tässä toiminnassa. Leireillä saan kuitenkin ottaa toisen näkökulman asioihin. Siellä minulla ei ole virallista, sellaista ammattiin sidottua roolia. Leireillä pystynkin lähestymään asioita toisesta roolista ja näkökulmasta käsin.

Minkälaista leireillä on?
Viikonloput Näe hyvä mussa-toiminnassa ovat lopulta melko samankaltaisia. Leiriarki jaksottaa olemista ja tekemistä. Parasta toiminnassa ovat lapset. Aina kun nousen Tampereelta bussiin, lapset huutaa ”Hennaaa, ihanaa ku sä tulit!”. Siitä tulee hyvä mieli. Lapsilta saa myös palautteen suoraan. Heistä välittyy sellainen elämänmyönteisyys, he innostuvat pienistä jutuista. OIen käynyt heidän kanssaan monia hyviä keskusteluja.

Haluaisitko jakaa jonkin mieleen painuneen leirimuiston?
Oltiin menossa porukalla ulos ja olin itse jo ulkona. Yksi mun huoneen lapsista puuttui. Toinen ohjaaja ei löytänyt häntä mistään. Lopulta hän löytyi kaapista, jonne hän oli piiloutunut, koska ei halunnut ulos. Sitten sovittiin, että leikitään pihalla piilosta ja hän lähti mielellään ulos. Toinen kiva juttu on saunatraditio, joka on jatkunut jo vuosia. Siinä lapset ovat ihan hiljaa ja vain minä saan puhua mistä vain muutaman minuutin. Se on lapsista hirmuisen hauskaa. Uudet lapsetkin oppivat nopeasti, että saunomiseen liittyy tällainen erityinen leikki.

Kenelle suosittelisit mukaan lähtemistä Näe hyvä mussa-vapaaehtoiseksi?
Toiminta sopii harjoittelupaikaksi hyvin esimerkiksi sosionomiopiskelijoille. Lapset näkee toiminnassa laajemmasta näkökulmasta, kun heidän kanssaan ollaan niin tiiviisti viikonloppu.
Toiminta sopii hyvin sellaisille, jotka nauttivat leirielämästä. Näe hyvä mussa-leireillä on tavoitteena tukea lapsia ja heidän perheitään. Ne eivät ole pelkkiä hauskanpitoleirejä, mutta niistä saa silti paljon. Leirien aikana olen tutustunut uusiin ihmisiin ja myös ystävystynyt heidän kanssaan.

Mitä sanoisit toimintaan mukaan lähtemistä harkitsevalle?
Kannattaa lähteä kokeilemaan. Tää on aivan mahtavaa. Ja ruoka on hyvää!

Parasta Lapsille ry

parastalapsille logo

Kotona kuultua

“Ne sano mulle, että mä olen ihana!“
– Aada –


Seuraa meitä