Skip to main content

Agentti 007 - Lupa nähdä hyvää - Meri Hirvonen&Taru Hautala

Oulun Näe hyvä mussa -toiminta käynnistyi tämän elokuun lopussa tunelmallisessa Koivuhaan leirikeskuksessa. Ensimmäiset kerrat menivät tutustuessa, kun me aikuiset opimme tuntemaan lapsia ja lapset oppivat tuntemaan aikuisia. Meille oli tärkeää, että lapset voisivat tuntea olonsa turvalliseksi NHM-leireillä. Turvallisuudentunnetta vahvistettiin selkeillä säännöillä ja rutiineilla, kuten iltasadulla ja -laululla sekä aamupiirillä. Hyvän näkemistä harjoiteltiin aluksi meidän ohjaajien sanoittaessa lasten vahvuuksia ja istuttaessa hyvän näkemisen siemeniä esim. erilaisten harjoitusten muodossa. 

Meidän tavoitteenamme oli alusta saakka se, että lapset oppisivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja näkemään myös hyvää ympärillään. Kyky nähdä hyvää liittyy vahvasti kiitollisuuteen. Kiitollisuus puolestaan on luoneteenvahvuus, joka kytkeytyy voimakkaasti onnellisuuteen. Ihminen, joka näkee ympärillään hyvää, tuntee itsensä onnellisemmaksi. Tähän kannatti siis panostaa! 

Poitiivisen pedagogiikan piirissä on askarreltu vahvuuslaseja, joiden avulla on helpompi bongata vahvuuksia kavereissa. Oulun NHM-joukossa on rillipäitä jo entuudestaan niin paljon, että päätimme toteuttaa vahvuusbongailua hieman toisella tavalla. Leirijohtaja ja -pedagogi rakastavat kaikkia agenttitarinoita, joten oli luonnollista päästää valloilleen positiivuusagentit! 

Lapset toimivat positiivisuusagentteina pienissä ryhmissä, jotka arvottiin. Agenttivuoron kesto oli "ruokailusta ruokailuun". Kuinkahan moni tietääkään, että ruokailut liittyvästi vahvasti myös Parasta Lapsille ry:n historiaan? Pula-aikana 1940-1950 -luvuilla vanhemmat halusivat lähettää lapsiaan kesäksi maaseudulle vahvistumaan, virkistymään ikätovereiden kanssa ja syömään hyvää ruokaa. Leiri-toiminnan onnistuminen mitattiin kiloina: jos lasten paino oli noussut selvästi, oli leiritoiminta ollut onnistunutta.  Oulun Näe hyvä mussa-leireillä meitä on hemmoteltu niin mahtavilla sapuskoilla, että leiritoiminta voidaan todeta aivan erinomaiseksi! 
 

Oulussa meidän aikuisten joukko koostuu leirijohtaja Tarusta, leiripedagogi Meristä ja kolmesta aivan huikeasta vapaaehtoisesta. Yhdessä muodostamme positiivisuustiedustelupalvelun johtoryhmän, jonka tehtävänä on vastata positiivisen ajattelun ja hyvän näkemisen leviämisestä Oulun alueella -tai aloitetaanko aluksi vaikka Koivuhaan leirikeskuksesta? Vastassamme on joukko ankeuttajia, jotka vaikeuttavat hyvän itsetunnon kehittymistä. Ankeuttajia ovat  esimerkiksi turvattomuus, kiusaaminen ja ikävät kokemukset. Aina näille asioille ei voi mitään, mutta agenttimme kävivät urheasti taistoon hyvän puolesta! Agenttiryhmä seurasi toisten lasten toimintaa ja kirjasi havaintonsa agenttien salaiseen muistikirjaan, jota leirijohtaja Taru luki meille viikolopun päätteeksi ääneen. Oli kerrassaan upea huomata, kuinka kauniisiin tekoihin leiriläisemme pystyivät ja miten hienosti agenttimme olivat tilanteita havainnoineet. Joku oli järjestänyt tuulikaapin kenkäkaaoksen ihan pyytämättä, toinen sanoi jotain lohduttavaa kaverille, kolmas muisti kiittää kohteliaasti ja neljäs huolehti leiripedagogin karkailevasta kännykästä. 

Meillä Oulussa on ollut aivan mahtava porukka. Nyt viimeisen viikonlopun kynnyksellä voimme haikeina, mutta kiitollisina todeta, että lapsia tulee varmasti ikävä. <3 Luotamme silti siihen, että pienet agenttimme jatkavat arvokasta työtään. Joku heistä ehkä osallistuu vielä keväällä toiseenkin Näe hyvä mussa -ryhmään? Johtoryhmä jatkaa toimintaansa onnellisena, muutama ylimääräinen kilo vyötäröllään, ja kouluttaa kevään aikana toisen ryhmän positiivisuusagentteja tänne pohjoiseen.

Näe hyvä mussa - toiminnan leirijohtaja Taru Hautala & Leiripedagogi  Meri Hirvonen